Aici se votează textele de proză înscrise la Concursul „Labirinturi autumnale”

Despre jurizare

 

            Mereu când mă aflu în situaţia de a analiza şi a stabili o ierarhie, trăiesc cel puţin trei stări aducătoare de disconfort spiritual. Prima ar fi sfâşietoarea scenă din povestirea „Puiul” (creaţie de geniu a scriitorului Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti), cea în care prepeliţa-mamă ia decizia de a-şi abandona puiul rănit şi de a pleca în ţările calde cu ceilalţi şase pui, altfel aceştia ar fi în pericol să moară de frig la venirea iernii… A doua situaţie mă duce cu gândul înspre vechii oieri, cei care, atunci când le făta căţeaua, mutau puii la câţiva paşi de culcuşul matern, apoi urmăreau care căţeluş e primul recuperat de către mamă, şi pe acela-l păstrau de prăsilă, ştiind că aceasta întotdeauna va alege progenitura cea mai viabilă, cea mai înzestrată genetic pentru a duce specia mai departe, îmbunătăţindu-i caracteristicile… O altă situaţie o întâlnim adesea la concursurile gen „Mini-star”, organizate de televiziuni, când unul dintre micuţii concurenţi, deşi nu are talent, primeşte de la juriu tot note maxime, la fel ca cel care musteşte de talent, ca să nu i se ştirbească personalitatea, zice-se. În acest ultim caz, se pune întrebarea dacă s-a procedat corect. Răspunzând cu sufletul, întrebăm retoric: „De ce nu? Doar nu sărăceşte sponsorul dintr-atât.” Dar hai să ducem situaţia mai departe – peste ani, subiectul nostru va căuta să se manifeste „live” şi să trăiască din ceea ce prestează… Dezamăgirea va fi cruntă pentru el, dacă nu cumva de-a dreptul dramatică, dând nas în nas cu realitatea!... Observ că mă trageţi de mânecă şi mă întrebaţi: „Păi, pe cine vezi tu că trăieşte din scris?!” Aşa e! Puţini. Prea puţini! Exagerat de puţini!! …Şi vă dau dreptate şi când afirmaţi că „e loc pentru toţi sub soare!”, însă vin şi vă întreb la rându-mi, întinzându-vă o nevinovată capcană: „Ce e de admirat? Un teren viran cu sălbăticia în stare pură? Un parc englezesc cu sobrietatea caracteristică britanicului? O grădină japoneză ce întrupează o întreagă filosofie?” Desigur, toate cele trei manifestări ale vieţii sunt frumoase în felul lor. (Chiar şi de pe terenul viran, ignorând gunoiul menajer aruncat de Homo sapiens sapiens, o albină culege polen dintr-o floare de sipică, de scaiete sau, de ce nu, din cupa vreunui crin-imperial, a cărui sămânţă, cine ştie prin ce hazard, a ajuns acolo.) Dar dacă formulam întrebarea altfel, şi anume: „Ce e de admirat mai mult?” Fără îndoială, intervenea ierarhizarea, cu ingrata obligaţie de a ne dezice de cele două bucurii mai mici…

            În cadrul concursului „Labirinturi autumnale”, organizat de Site-ul literar şi artistic ÎNSEMNE CULTURALE, sunt înscrise peste şaizeci de poezii şi peste douăzeci de proze tematice. Rezonabil de multe, zic eu, din ipostaza de co-iniţiator, alături de administratorii site-ului, ţinând cont de perioada scurtă de desfăşurare, dar infernal de multe când mă gândesc la faptul că am doar zece note descrescătoare pe care trebuie să le acord poeziilor considerate de mine valoroase (la fel procedând şi cu prozele!).

            Şi totuşi, jurizând, ne aflăm cumva în ipostaza prepeliţei de a nu ne uita înapoi? Ne aflăm în ipostaza oierului care, nepermiţându-şi să crească toţi căţeluşii, îl păstrează pe primul ales de mamă, poate şi pe al doilea? Ne respectăm principiile, acordând note micilor concurenţi doar pe criterii strict valorice, riscând să părem nişte monştri în ochii lor? Ne plimbăm numai prin grădini aranjate savant?

            Din păcate, nu putem fi categorici, nici ca juriu, nici ca jurizaţi: dacă nu ne regăsim în topul unui concurs, ne consolăm – de suntem realişti! – cu gândul că nu am ales textul cel mai inspirat, că nu putem scrie „cu temă impusă”, că, la urma urmei, aprecierea unei opere de artă este, fatalmente, subiectivă!...

            Vă rog, nu mă îndemnaţi să intru în gândirea unui concurent cu orgoliu hipertrofiat… De altfel, îl ştim cu toţii: el are cărţi tipărite şi le consideră paşaport sigur şi etern valabil spre Parnas. Având acest paşaport, nu mai acceptă critici, sfaturi, iar dacă insişti, pleacă sfidând, neştiind că nu putem fi constanţi în creaţie, iar o operă de artă întotdeauna e un prototip, şi nu un produs de serie… Dumnezeu cu mila!

            O latură a concursului, ignorată de foarte mulţi, dar cu reale rezonanţe, e oportunitatea tuturor de a juriza. Ştim că e complicat ca să votăm şi că ne ia mult timp, însă odată ce am acordat notele, putem să ni le comparăm cu cele finale. Abia atunci ne dăm seama cu adevărat cât de... intimi suntem cu fenomenul literar contemporan!

            Succes!                                                        

                                                                    Ion Lazăr da Coza - președinte juriu

                                                                                                            - cofondator site

AICI găsiți toate cele 24 texte de proză participante

Câțiva pași care trebuie urmați pentru ca votarea textelor să devină mult mai simplă

  • deschideți/descărcați documentul de mai sus; în el veți găsi toate cele 24 de texte de proză înscrise în concurs (am fost nevoiți să apelăm la această variantă deoarece Rețeaua NING limitează numărul de caractere dintr-o postare și pe o singură pagină nu ar fi încăput toate textele);
  • treptat, prin eliminare, rămâneți doar cu 10 texte (care vi se par mai valoroase);
  • notați la subsolul documentului (sau pe un alt document) ordinea acestora, în funcție de valoare, pe o scară de la 10 la 1 (în ordine descrescătoare).

          De exemplu:

                        proza nr. x - 10

                         proza nr y - 9

                         ................       8

                         ................       7

                         ................       6

                         ................       5

                         ................       4

                         ................       3

                         ................       2                      

                           proza nr z - 1

  • aduceți (prin copy-paste) această ierarhie/notare/punctare) aici, la comentarii.
  • un vot incomplet nu se ia în considerare;
  • sunteți rugați să nu vă votați propriile creații (acel vot va fi anulat).

                                                                           

                                                                                                            Vă mulțumim!

                                                                          

                                                                                                                               Vasilisia Lazăr - coordonator concurs

AICI găsiți REGULAMENTUL CONCURSULUI

Vizualizări: 1195

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Bine, bine, dar sunt 23 de texte de notat. Ce facem cu celelalte 13? Putem nota doua texte cu aceeasi nota? Spun 23 deoarece unul apartine celui ce noteaza, exclus firesc de la notare pentru a nu fi subiectiv.

Aha, recitind cu atentie recomandarea facuta, am inteles ca doar 10 din cele 24 proze sunt notate de fiecare participant, functie de cum iti plac. Este ok!

Nu, din toate textele alegeți 10 care v-au plăcut mai mult. Doar pe acestea le notați. Celelalte vor avea 0 (zero), dar nu menționați asta. După ce ați ales 10 texte, stabiliți o ordine, de la cel mai bun la cel mai puțin bun (dintre acestea 10)

Virgil Stan a spus :

Bine, bine, dar sunt 23 de texte de notat. Ce facem cu celelalte 13? Putem nota doua texte cu aceeasi nota? Spun 23 deoarece unul apartine celui ce noteaza, exclus firesc de la notare pentru a nu fi subiectiv.

Asa cum am revenit, am retinut din recitirea indicatiilor referitoare la notare,  modul cum trebuie sa procedez, asa cum am retinut si "subtilitatea" : "Vă rog, nu mă îndemnaţi să intru în gândirea unui concurent cu orgoliu hipertrofiat… De altfel, îl ştim cu toţii: el are cărţi tipărite şi le consideră paşaport sigur şi etern valabil spre Parnas. Având acest paşaport, nu mai acceptă critici, sfaturi, iar dacă insişti, pleacă sfidând, neştiind că nu putem fi constanţi în creaţie, iar o operă de artă întotdeauna e un prototip, şi nu un produs de serie… Dumnezeu cu mila!"

 

Vasilisia Lazăr (da Coza) a spus :

Nu, din toate textele alegeți 10 care v-au plăcut mai mult. Doar pe acestea le notați. Celelalte vor avea 0 (zero), dar nu menționați asta. După ce ați ales 10 texte, stabiliți o ordine, de la cel mai bun la cel mai puțin bun (dintre acestea 10)

Virgil Stan a spus :

Bine, bine, dar sunt 23 de texte de notat. Ce facem cu celelalte 13? Putem nota doua texte cu aceeasi nota? Spun 23 deoarece unul apartine celui ce noteaza, exclus firesc de la notare pentru a nu fi subiectiv.

proza nr-6- 10

proza nr-8- 9

proza nr-3- 8

proza nr-4- 7

proza nr-5- 6

proza nr-1- 5

proza nr-13-4

proza nr -19-3

proza nr-18-2

proza nr- 16-1

Proza nr. 6: 10 p.

                  3:   9 p.

                  7:   8 p. 

                22:  7 p. 

                   9:  6 p. 

                 13:  5 p.

                 15:  4 p. 

                 17:  3 p.

                 21:  2 p.

                 24:  1 p.

Am rectificat .Cu scuzele de rigoare va multumesc pentru atentionare d-na Lilioara!

5-PrizonieraToamnei------------------10puncte
6-Frunza------------------------------------9p
24- Toamnele vietii mele, labirint-----8p
12-Visul toamnei--------------------------7p
21- Drum spre Toamna-------------------6p
17- Pastel de Toamna--------------------5p
23- Ruine de copaci-----------------------4p
18- Taramul Toamnei-----------------------3p
19- Cerceii cu agate-----------------------2p
20-Am ajuns in Toamna tarzie----------1p

proza nr.3   - 10 p

             nr.22   -9 p

             nr.1     -8 p

             nr.2     -7 p

             nr.11   -6 p

             nr.14   -5 p

             nr.19   -4 p

             nr. 20  -3 p

             nr.4     -2 p

             nr.24   -1 p

             

Tudor Cicu dă următorul clasament:

proza nr.5    - 10 p

             nr.6   -   9 p

             nr.19  -  8 p

             nr. 8   -  7 p

             nr.12   - 6 p

             nr. 3   -  5 p

             nr.10  - 4 p

             nr. 24  -3 p

             nr.22   -2 p

             nr.18   -1 p

nr.3-10 puncte

nr.18-9 puncte

nr.22-8 puncte

nr.10-7 puncte

nr.15-6 puncte

nr.11-5 puncte

nr.2-4 puncte

nr.23-3 puncte

nr.21-2 puncte

nr.16-1 punct

Tuturor concurenților, felicitări!

 

          Proza nr.  8. Labirituri autumnale – 10 pct.

          Proza nr. 19. Cerceii cu agate – 9 pct.

          Proza nr.  3. Labirinturile mele autumnale – 8 pct.

          Proza nr.  24. Toamnele vieţii mele, labirint – 7 pct.

          Proza nr. 11. Toamna – 6 pct.

          Proza nr.  6. Frunza – 5 pct.

          Proza nr.  20. Am ajuns în toamnă târzie – 4 pct.

          Proza nr.  21. Drum spre toamnă – 3 pct.

          Proza nr.  12. Visul toamnei – 2 pct.

          Proza nr.  16. Miroase a toamnă – 1 pct.

Proza nr. 6- 10 puncte

             nr. 1- 9 puncte

             nr.19- 8 puncte

             nr. 8-  7 puncte

            nr.21- 6 puncte

            nr. 5 - 5 puncte

            nr. 9- 4 puncte

            nr.7- 3 puncte

            nr.22- 2 puncte

            nr.11-  1 punct

proza nr-3- 10

proza nr-8- 9

proza nr-19- 8

proza nr-24- 7

proza nr-6- 6

proza nr-1- 5

proza nr-13-4

proza nr -22-3

proza nr-18-2

proza nr- 16-1

Insignă

Se încarcă...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: Lazăr Vasilisia 

(CEC Bank)

*

DONATORI,

începând cu septembrie 2020:

VALERIA MERCA 

SOFIA SINCĂ 

MIHAELA POPA

TUDOR CICU

VASILISIA LAZĂR 

Activitatea Recentă

Postare de log efectuată de Dinca Valerian
cu 6 minute în urmă
Pictograma profiluluiMihaela Popa i-a dăruit un cadou utilizatorului Zarra
cu 41 minute în urmă
Pictograma profiluluiMihaela Popa i-a dăruit un cadou utilizatorului titasanislav
cu 43 minute în urmă
Pictograma profiluluiMihaela Popa i-a dăruit un cadou utilizatorului Ofelia-Florica Harangus
cu 44 minute în urmă
Pictograma profiluluiMihaela Popa i-a dăruit un cadou utilizatorului Burlacu Paraschiva
cu 45 minute în urmă
Pictograma profiluluiMihaela Popa i-a dăruit un cadou utilizatorului Bolache Costin Andrei
cu 46 minute în urmă
Mihaela Popa a adăugat o discuţie la grupul
cu 1 oră în urmă
Pictograma profiluluiMihaela Popa i-a dăruit un cadou utilizatorului Adina Speranta
cu 1 oră în urmă
Vasilisia Lazăr a lăsat un comentariu pentru Adina Speranta
cu 5 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Să mai răsar, Doamne? a utilizatorului gabriel cristea
cu 10 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Sub o pleoapă de balaur a utilizatorului gabriel cristea
cu 13 ore în urmă
Sofia Sincă a lăsat un comentariu pentru Mick Lorem
cu 15 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Sub o pleoapă de balaur a utilizatorului gabriel cristea
cu 15 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iterum a utilizatorului Mick Lorem
cu 15 ore în urmă
Utilizatorului Dinca Valerian îi place postarea pe blog Sub o pleoapă de balaur a lui gabriel cristea
cu 18 ore în urmă
Utilizatorului Mick Lorem îi place postarea pe blog Și preț de-o clipă albastra urbe a plutit a lui gabriel cristea
ieri
Mihaela Suciu a lăsat un comentariu pentru rodica constantinescu
ieri
Mihaela Suciu a lăsat un comentariu pentru Elena Mititelu
ieri
Vasilisia Lazăr a lăsat un comentariu pentru rodica constantinescu
ieri
Vasilisia Lazăr a lăsat un comentariu pentru Elena Mititelu
ieri

© 2020   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor